Pyszna szarlotka z nadzieniem budyniowym- idealne na każda okazję, pięknie wygląda oraz smakuje niesamowicie pysznie.
Przepis na to wyjątkowe ciasto otrzymałam od mojej teściowej. Wygląda pięknie i zawsze ozdabia nasz stół podczas rodzinnych spotkań, koniecznie przygotuj ten wspaniały deser już dziś, a na pewno każdy kto spróbuje będzie zachwycony tym smakiem.
Z łatwo dostępnych składników przygotujesz deser, który w oka mgnieniu zniknie ze wszystkich talerzy. Koniecznie musisz go przygotować!

LISTA SKLADNIKÓW NA PRZYGOTOWANIE KRUCHEGO CIASTA:
-
250 g masła
-
3 szkl maki pszennej
-
3 żółtka
-
2 jajka
-
1 szkl mąki krupczatki
-
½ szkl cukru
-
2 łyżki kakao
-
2 łyżki śmietany
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA NADZIENIA JABŁKOWEGO
-
50 g masła
-
¼ łyżeczki goździków mielonych
-
1,5 kg słodkich obranych jabłek
-
2 łyżki cukru z wanilią
-
Łyżeczka skórki z cytryny
-
1/3 łyżeczki cynamonu
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY
-
Opakowanie galaretki cytrynowej
-
200 g śmietany kremówki 30 %
-
½ szkl wody
-
1,5 szkl mleka
-
Opakowanie budyniu śmietankowego
-
2 łyżki cukru
WYKONANIE:
1. Do miski wsyp mąkę krupczatkę, cukier oraz dodaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dodaj schłodzone mleko, po czym nożem całość posiekaj, potem dodaj śmietanę, jajka oraz żółtka. Rękoma zacznij zagniatać ciasto, które podziel na 2 kawałki.
2. Potrzebne będą Ci dwie blaszki najlepiej o wymiarach 21×25 cm, które pokryj papierem do pieczenia , następnie rozłóż na nie jedną część ciasta, tak przygotowane włóż do lodówki. Do miski z drugim ciastem dodaj kakao, następnie dokładnie całość połącz ze sobą. Tak przygotowane owiń folią, po czym przechowuj przez kilka minut w lodówce.
3. Obrane jabłka zacznij kroić na kosteczkę. Następnie w garnku rozpuść masło, po czym wrzuć pokrojone jabłka, cukier waniliowy, przyprawy oraz sok z cytryny. Jeżeli chcesz, aby jabłka były słodsze, koniecznie dodaj do nich cukier. Gdy cały sok odparuje , odstaw je aby wystygły.
4. Na jedna blachę z wyłożonym ciastem przełóż połowę przygotowanego nadzienia jabłkowego, po czym przykryj je startym ciemnym ciastem. Z drugim ciastem postępuj tak samo, następnie piecz przez 40 minut w 180 stopniach ( używaj funkcji góra- dół). Po tym czasie wyjmij ciasta, odstaw aby ostygły, po czym wyjmij z blaszek.
5. W między czasie zacznij przygotowywać krem budyniowy. Do pół szklanki gorącej wody dodaj galaretkę, którą dokładnie wymieszaj. Do garnka wlej szklankę mleka, a resztę pozostaw do przygotowania budyniu. Zagotuj mleko w garnku z dodatkiem cukru, po czym dodaj rozpuszczony budyń, całość przelej do miski z rozpuszczona galaretką. Bardzo dokładne połącz ze sobą składniki.
6. Mikserem ubijaj na sztywno śmietanę, która podawaj powoli do przygotowanego budyniu. Tak przygotowany krem przełóż na jedno upieczone ciasto, po czym dokładnie wygładź i całość przykryj drugim ciastem. Delikatnie oraz lekko całość dociśnij, po czym wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie pyszne ciasto jest gotowe!

Comments are closed.