Pyszny bigos- idealny na każdą okazję. Koniecznie spróbuj już dziś

Bigos przygotowywany jest na wiele okazji. Możesz go przygotować na różne sposoby. Piękny aromatyczny zapach oraz smak zachęci każdego do szybkiego skosztowania. Koniecznie przygotuj go już dziś, a Twoja rodzina na pewno poprosi o dokładkę. Zapraszam na przepis poniżej!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 200 g wędzonych żeberek
  • 500 g wieprzowiny
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 600 g kapusty białej
  • Marchew
  • Cebula
  • 150 g suszonych śliwek
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 2-3 liście laurowe
  • Szczypta soli, kolendra oraz czarny mielony pieprz
  • Olej

 

WYKONANIE:

1. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojone w kosteczkę mięso wieprzowe.

2. Za pomocą tarki zetrzyj obraną marchew, po czym pokrój w piórka obraną cebulę. Ostrym nożem poszatkuj kapustę.

3. Do podsmażonego mięsa dodaj cebulę oraz marchew. Całość smaż do miękkości warzyw. Tak przygotowane przełóż do garnka.

 

4. Na mniejsze kawałki pokrój wędzone żeberka. Pokrojone mięso przełóż także do garnka. Całość przypraw szczyptą soli oraz dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie całość wymieszaj.

5. Po około 5 minutach dodaj kiszoną kapustę oraz białą poszatkowaną. Kapusta puści soki więc nie będzie potrzeby dolewania wody.

6. Tak przygotowaną mieszankę gotuj około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas pamiętaj, aby pomieszać.

7. W misce zaparz suszone śliwki wrzątkiem. Następnie pokrój na mniejszą kosteczkę,

8. Po około 30 minutach dodaj do garnka pieprz, liście laurowe, śliwki oraz kolendrę.

9. Całość bardzo dokładnie pomieszaj, po czym przykryj garnek i gotuj jeszcze 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie pyszny bigos jest gotowy!

 

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!