Śnieżny puch – smak mile zaskoczył mnie i gości. Bardzo łatwy, szybki, lekki sernik na zimno

Śnieżny puch, to ciasto bez pieczenia, które od lat robi furorę na każdym spotkaniu i przyjęciu. Jego przygotowanie jest wyjątkowo proste. Wystarczy 5 prostych składników!

Składniki:

  • 0,5 kg sera na sernik z wiaderka lub 3-krotnie zmielonego twarogu
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 pełna łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 ml śmietanki 30-36%
  • 1 fix do śmietany (jeśli używamy śmietany 30%)
  • 1 opakowanie herbatników Petit Beurre

Dodatkowo na wierzch ciasta:

  • 60 g wiórków kokosowych
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Blachę o wymiarach 20×20 cm lub dużą tortownicę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy herbatniki. Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody. Odstawiamy na bok do przestudzenia. W tym czasie na maśle podsmażamy do zarumienienia wiórki kokosowe, pod koniec dodając 2 łyżki cukru.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, a następnie stopniowo (łyżka po łyżce) ser, ciągle miksując na małych obrotach. Kiedy składniki się połączą cienkim strumieniem wlewamy przestudzone galaretki cytrynowe. Delikatnie mieszamy. Czekamy aż masa lekko stężeje, a następnie nakładamy ją na spód z herbatników.

Wierzch ciasta zdobimy słodkimi wiórkami kokosowymi. Śnieżny puch wkładamy na noc do lodówki. Smacznego

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!