Pyszna roladka marchewkowa – zdrowa przekąska. Jem i nie boję się że przytyję

Większość gospodyń (tych, które nie lubią gotować również) ma swój sekretny notatnik, do którego ma dostęp tylko właścicielka zeszytu. W okolicach świąt powstaje w nim lista dań na uroczystą ucztę.

Gdy zapowiadają się goście, gospodyni zastanawia się, jakie przekąski przygotować… bo ileż można przygotować sałatek! Rolada marchewkowa to świetna propozycja na danie bez mąki pełne witamin.

Soczysta, miękka, niskokaloryczna i smaczna rolada marchewkowa może mieć słodkie lub słone „serce”, czyli nadzienie. Słodka będzie doskonała na deser, słona na przekąskę. Marchewkowy zawijaniec z dodatkiem cynamonu lub rodzynek można zajadać bez nadzienia.

Jak roladę marchewkową przygotować?

Zacznijmy od ciasta. Potrzebujemy:

  • 750 g marchewki
  • 5 jajek
  • ½ łyżki masła (stołowej)
  • łyżeczkę kurkumy
  • łyżkę cukru (gdy preferujesz słodką wersję)
  • łyżeczkę soku z cytryny
  • sól i inne przyprawy do smaku

Na słony farsz przygotowujemy:

  • 200 g miękkiego twarogu
  • pęczek ulubionych ziół, np. bazylia, koperek, bazylia
  • 3 ząbki czosnku
  • sól

Na słodkie nadzienie przygotuj:

  • 200 g miękkiego twarogu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • szczyptę wanilii

Zaczynamy marchewkową przygodę!

Obierz marchewki i zetrzyj na grubych oczkach. Smaż na maśle do miękkości przez ok. 5 min. Pamiętaj o przykryciu patelni. Marchewki zostawiamy do ostygnięcia.

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z przyprawami – kurkumą i solą oraz pozostałymi ziołami, delikatnie dodając schłodzone marchewki. W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka z dodatkiem soku z cytryny oraz soli.

Pianę z białek dodajemy do ubitych z marchewką żółtek, delikatnie mieszając szpatułką w taki sposób, by ciasto było lekkie i puszyste. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem i smarujemy masłem, wlewamy ciasto i od razu wkładamy do piekarnika, który rozgrzaliśmy do 180 ° C i pieczemy przez ok. 15–20 min.

Gdy ciasto się piecze, możemy przygotować nadzienie. Gdy postawiliśmy na słoną wersję, twaróg mieszamy z ziołami, czosnkiem i doprawiamy. Stawiając na słodką wersję, rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 20 min. Wodę odlewamy i mieszamy z serem, cukrem oraz wanilią.

Ciasto wyjmujemy z blaszki i kładziemy je na folii spożywczej, ostrożnie zdejmując pergamin. Gotową słodką lub słoną masę z twarogu równomiernie rozprowadzamy na cieście marchewkowym. Przy pomocy folii zwijamy w rulon i wkładamy na 20 min do lodówki.

Zawijańca kroimy na porcje i podajemy. Proste, pyszne i efektownie wyglądające ciasto sprawi, że Twoi goście będą zachwyceni podczas imprezy czy świątecznego wieczoru.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!