Domowy chleb bez dodatku drożdży- Pyszne pieczywo dla całej rodziny

W szybki oraz bardzo prosty sposób przygotujesz chleb, do którego nie musisz dodawać drożdży. Koniecznie dodawaj do niego takie dodatki, które najbardziej lubisz!

Przygotowane ciemne pieczywo idealnie wpływ na odpowiednią wagę, poprawia pracę jelit oraz odpowiednio oczyszcza naczynia krwionośne z zalegających toksyn. Domowy chleb bez dodatku drożdży mogą spożywać osoby będące na diecie.

 

Poniżej znajdziesz prosty sposób na przygotowanie domowego pieczywa. Spróbuj i przekonaj się sama jaki jest pyszny!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 200 ml kefiru
  • 220 g mąki żytniej
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 40 g otrębów owsianych
  • Łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • Łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki wody, do posmarowania blachy olej
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki kolendry suszonej
  • Nasiona dyni, lnu, słonecznika lub inne ulubione

 

WYKONANIE:

1. Do miski wlej kefir, sok z cytryny oraz wysp sodę. Następnie cały czas mieszając dodawaj cukier oraz sól. Wlej olej, po czym dodawaj ulubione nasiona.

2. Do miski z wymieszanymi składnikami wsyp mąkę. Najlepiej ciasto wyrabiać rękoma. Koniecznie wyrabiaj ciasto do momentu, aż całkowicie będzie gładkie.
Tak przygotowane przełóż na blachę, którą pokryj papierem do pieczenia po czym piecz przez 40-60 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie pyszny domowy chleb żytni jest gotowy! Koniecznie podziel się tym przepisem z bliskimi, niech i oni jedzą zdrowe domowe pieczywo.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!