Pyszny kalafior- tak przygotowanego jeszcze nigdy nie próbowałaś.

Z trzech przepisów poniżej dowiesz się w jak prosty oraz szybki sposób przygotować kalafiora, aby go zjadły także Twoje dzieci. Jestem pewna, że wszyscy poproszą o dokładkę.

Warzywem, którym najczęściej się je w Anglii  jest kalafior. Koniecznie przygotuj go według tych przepisów , a Twoja rodzina będzie bardzo zachwycona tym wspaniałym warzywem.

 

Kalafior posiada dużo witamin, a jego wspaniałe działanie wpływa na poprawienie równowagi hormonalnej u kobiety oraz działa zapobiegawczo pojawiania się raka piersi.

Pieczonego kalafiora możesz podawać na wiele okazji, a szczególnie idealnie pasuje jako przekąska gdy zjawiają się znajomi. Spróbuj i przekonaj się, że z kalafiora można przygotować fantastyczne potrawy.

 

Przepis numer 1

 

Kalafior z dodatkiem pomidora, czosnku oraz papryki

Tak przygotowanego kalafior mogą jeść także osoby będące na diecie. Idealnie pasuje w towarzystwie z ziemniakami, mięsem, rybami, ryżem, makaronem lub chlebem żytnim.

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Kalafior
  • Łyżeczka papryki słodkiej
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 ml pomidorów w puszce
  • 4 łyżki wina wytrawnego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 40 g okruchów migdałów
  • Oliwa z oliwek
  • ½ pęczka tymianku
  • Szczypta soli morskiej
  • Skórka oraz sok z 1 cytryny
  • Szczypta mielonego czarnego pieprzu

 

WYKONANIE:

1. Za pomocą moździerza połącz ze sobą tymianek, obrane ząbki czosnku oraz paprykę. Następnie wlej 2 łyżki oliwy , po czym całość przypraw do smaku.

 

2. Do innej miseczki przełóż skórkę z cytryny.

 

3. Z kalafiora wytnij wszystkie liście. Następnie wytnij grubą łodygę, po czym połóż kalafior.

 

4. Przygotowaną wcześniej mieszanką natrzyj dokładnie cały kalafior, po czym przełóż go do naczynia żaroodpornego, do którego wlej sok z cytryny oraz wino.

 

5. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1:20, w tym czasie kalafior powinien zrobić się miękki.

 

6. Po tym czasie wyjmij kalafior, po czym dodaj do niego pokrojone pomidory. Wierzch kalafiora posyp startą skórka z cytryny oraz resztą liści tymianku.

 

7. Piecz ponownie przez 10 minut.

 

8. W miedzy czasie za pomocą suchej rozgrzanej patelni praz migdały około 2-3 minuty.

 

9. Po upływie 10 minut wyjmij kalafior i posyp go migdałami oraz drobno pokrojona natką pietruszki. Całość polej oliwą z oliwek.

 

10. Pieczony kalafior jest gotowy!  Życzę smacznego!

 

Przepis numer 2

 

Kalafior z migdałami, zirą oraz kolendrą.

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Kalafior podzielony na różyczki
  • Łyżka masła
  • 2 łyżeczki Zira Seed
  • Skórka z cytryny
  • Garść zmiażdżonych suszonych migdałów
  • 1-2 suszonej papryki chili
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • Szczypta soli
  • Oliwa z oliwek

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Przez kilka minut gotuj różyczki w osolonej wodzie, po czym przełóż je na durszlak.

 

2. Za pomocą moździerza połącz ze sobą przyprawy, sól oraz chili, po czym przełóż do miski z migdałami, dokładnie wymieszaj i praż na patelni z rozgrzanym masłem oraz oliwą.

 

3. Praż przez kilka minut, po czym dołóż na patelnie różyczki.

 

4. Smaż przez kilka minut, następnie posyp startą skórą z cytryny, całość dokładnie połącz ze sobą.

 

5. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 200 stopniach przez 15 minut.  Życzę smacznego!

 

Przepis numer 3

 

Kalafior z szafranem , anchois polany sosem winnym

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Główka kalafiora
  • 6 filetów anchois w oleju
  • 3 małe cebule
  • 6 zielonych oliwek bez pestek
  • 6 ząbków czosnku
  • 500 ml białego wina wytrawnego
  • Oliwa z oliwek
  • Dodatkowo szczypta szafranu

 

WYKONANIE:

1. Na głębokiej patelni układaj pokrojone w ćwiartki cebule, które rozłóż warstwy.

 

2. Następnie dodaj oliwę z oliwek oraz anchois, całość smaż przez kilka minut.

 

3. W między czasie obierz , po czym drobno posiekaj czosnek, z oliwek usuń wszystkie pestki, tak przygotowane składniki przełóż na patelnie.

 

4. Całość smaż około 2-3 minuty, po czym wlej wino oraz wszystkie ulubione przyprawy. Tak przygotowany sos jest gotowy.

 

5. Teraz przyszła pora na przygotowanie kalafiora. Usuń wszystkie liście, po czym odetnij nadmiar łodygi, a pozostała przetnij ostrym nożem w kształt krzyża.

 

6. Tak przygotowany kalafior przełóż na patelnię gdzie znajduje się sos, Po czym polej go łyżka oleju.

 

7. Przygotowanym sosem polej całego kalafiora, po czym połóż na niego pokrojona cebulę, całość zagotuj.

 

8. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i piecz przez 1:30 , po tym czasie kalafior powinien być miękki. Koniecznie co jakiś czas polewaj kalafior sosem.

 

9. Gotowy kalafior wykładaj na talerze z dodatkiem cebuli oraz polany przygotowanym pysznym sosem. Życzę smacznego!

Koniecznie przygotuj kalafior według tych przepisów, a na pewno Twoja rodzina będzie pod wielkim wrażeniem. Koniecznie podziel się tymi przepisami z bliskimi oraz znajomymi.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!