Szarlotka Trzy szklanki – Ten przepis to Hit w mojej kolekcji wypieków. Nigdy nie jadłam lepszej szarlotki

Szarlotka na Trzy – fantazyjny przepis klasycznego ciasta z jabłkami.

W Polsce występuje ponad 60 odmian jabłoni. To daje nam dość szerokie pole do popisu w kuchennych wyzwaniach. Tym razem znajdzie się na tapecie pyszny deser, Szarlotka na Trzy.

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali jabłek, które nie są zanadto słodkie. Nadadzą się odmiany Golster, Piękna z Boshoop, Jonagold, Spartan lub Szara reneta. Dzięki temu deser będzie lekko kwaskowaty i orzeźwiający.

 

Składniki:

  • mąka pszenna 130 g (przesiana)
  • kasza manna 160 g
  • cukier 180 g
  • cukier waniliowy 10 g
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • jabłka 5 szt.
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • mleko 200 ml
  • masło 30 g
  • cukier puder

 

Przygotowanie:

Przygotuj rondelek. W nim podgrzej mleko z masłem. W wysokim naczyniu zmieszaj kaszę mannę i mąkę z cukrem i cukrem waniliowym. Umyte jabłka zetrzyj ze skórką na tarce o grubych oczkach. Pokrop jabłka cytryną, żeby nie ściemniały i nabrały ostrzejszego smaku. Wymieszaj. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia.

Teraz wykładaj do formy na przemiennie 1/3 suchego ciasta i 1/3 jabłek itd., aż do wyczerpania składników. W ten sposób stworzysz 6 warstw. Ostatni etap to wylanie mleka z roztopionym masłem na ciasto. Żeby ciasto i jabłka nasiąknęły miksturą, przebijaj kilka razy warstwy drewnianym patyczkiem aż do spodu.

 

Ciasto włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 40-50 minut. Po upieczeniu niech ciasto ostygnie. Do smaku i dla dekoracji możesz posypać swoje dzieło cukrem pudrem. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!