
Śledź z cebulką w oleju idealnie pasuje na każdą uroczystość rodzinną.
Koniecznie spróbuj ten prosty przepis, a Twoja rodzina na pewno będzie zachwycona tak przygotowaną przekąską. Zapraszam na przepis!
WYKONANIE:
1. Przez około 2 godziny mocz w zimnej wodzie śledzie. Koniecznie wymieniaj wodę co 30 minut.
2. Po upływie 2 godzin, koniecznie osusz ręcznikiem papierowym wszystkie płaty śledziowe. Do szklanki z zimną wodą wlej ocet oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszaj, po czym wlej otrzymaną mieszankę do miski z wysuszonymi śledziami. Całość odłóż na około 1,5-2 godziny. W między czasie obierz cebulę, po czym pokrój ją na piórka i posyp szczypta soli.
3. Po tym czasie ponownie osusz ręcznikiem papierowym śledzie, po czym pokrój je na kawałki 3-4 cm.
4. Wkładaj pokrojone śledzie wraz z cebulą na przemiennie do słoika., całość zalej olejem.
5. Tak przygotowane śledzie włóż do lodówki i przechowuj około 4-5 dni. Pyszna przekąska jest gotowa!

Comments are closed.