Pyszne Węgierskie chrusty – wychodzą bardzo delikatne i nawet kolejnego dnia pozostają miękkie.

Przedstawiam Wam przepis na węgierskie chrusty. Robi się je z ciasta drożdżowego, a zamiast mleka dodaje się kwaśną śmietanę.

Tak przygotowane chrusty są bardzo delikatne i nawet kolejnego dnia pozostają miękkie.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka brandy
  • Cukier puder
  • Olej słonecznikowy
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania

Zagotuj mleko, tak by było ciepłe i rozpuść w nim szczyptę cukru oraz drożdże. Do miski wsyp resztę cukru, mąkę i sól. Następnie dołóż kwaśną śmietanę, drożdże, żółtka i brandy. Wyrób ciasto. W trakcie ugniatania wlej stopione masło.

Rozwałkuj ciasto tak, by jego grubość miała 0,5 mm. Teraz uformuj z niego chrusty. W tym celu pokrój ciasto w prostokąty, a następnie na środku każdego z nich zrób nacięcie. Przełóż przez nie brzeg ciasta.

Chrusty smaż w głębokim naczyniu (patelni lub garnku), na rozgrzanym oleju roślinnym. Gdy tylko się zarumienią, wyłóż je na ręcznik papierowy i posyp dużą ilością cukru pudru. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!