Przepis na cienkie naleśniki bez mąki: Gdy tylko goście ich posmakują, będą chcieli dokładkę.

Te cienkie naleśniki sprawią, że już nigdy nie przygotujesz tego dania w oparciu o stary przepis!

Są one niesamowite i rozpuszczają się w ustach, sprawdź sama. Cienkie naleśniki wśród rodu Słowian kojarzone były ze Słońcem, a dokładniej ze słowiańskim bogiem płodności – Jaryło.

 

Składniki

  • 10 jajek,
  • 1 l mleka,
  • 1 kg twarogu,
  • 3 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 500 g skrobi,
  • 100 g cukru,
  • 200 g masła
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego.

Przygotowanie

Skrobię na samym początku należy przesiać przez sitko. Jajka ubijamy z 5 łyżkami cukru, do tego wlewamy następnie mleko i olej słonecznikowy. Całość dokładnie mieszamy.

 

Skrobię dodajemy i następnie składniki mieszamy ze sobą, aby masa stała się gładka. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i smażymy na niej naleśniki, z obu stron, na delikatnie złoty kolor.

 

Twarożek mielimy z pozostałym cukrem oraz żółtkami. Na gotowe już naleśniki nakładamy tak przygotowany twaróg i zawijamy całość w cienkie ruloniki. Krawędzie naleśników należy schować do środka.

 

Wkładamy je do formy do pieczenia i polewamy wcześniej roztopionym na małym ogniu masłem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy do niego naczynie i placki pieczemy kolejno 25 minut.

 

Dzięki roztopionemu masłu naleśniki są rumiane, idealnie kremowe. Można podać je ze świeżymi owocami lub polane czekoladą. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!