You might also like
Są one niesamowite i rozpuszczają się w ustach, sprawdź sama. Cienkie naleśniki wśród rodu Słowian kojarzone były ze Słońcem, a dokładniej ze słowiańskim bogiem płodności – Jaryło.
![]()
Skrobię na samym początku należy przesiać przez sitko. Jajka ubijamy z 5 łyżkami cukru, do tego wlewamy następnie mleko i olej słonecznikowy. Całość dokładnie mieszamy.

Skrobię dodajemy i następnie składniki mieszamy ze sobą, aby masa stała się gładka. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i smażymy na niej naleśniki, z obu stron, na delikatnie złoty kolor.

Twarożek mielimy z pozostałym cukrem oraz żółtkami. Na gotowe już naleśniki nakładamy tak przygotowany twaróg i zawijamy całość w cienkie ruloniki. Krawędzie naleśników należy schować do środka.

Wkładamy je do formy do pieczenia i polewamy wcześniej roztopionym na małym ogniu masłem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy do niego naczynie i placki pieczemy kolejno 25 minut.

Comments are closed.