Sos bez dodatku mięsa z dodatkiem pasty pomidorowej – Idealny smak i dodatek do wielu potraw. Przepis.

Przepis na sos bez mięsa, który pasuje do każdego dania. Zawiera pastę pomidorową, a jego wyjątkowy smak Cię pozytywnie zaskoczy.

W czasie pracy w szkole poznałam pewną Panią. Okazało się, że jesteśmy sąsiadkami. Mieszka ona ze swoimi rodzicami w tym samym budynku co ja. Sąsiad wygląda jak pokazowy kucharz np. z filmów. Jest duży i postawny. Ma czerwone policzki, a włosy związuje w ciasny kucyk.

Co ciekawe, owa Pani wiecznie pachniała pieczonym ciastem. To od niej mam ten rewelacyjny przepis na pomidorowy sos bez mięsa. Jego smak kojarzy mi się że szkolną stołówką. Tam często podawano sos bezmięsny. Był tak pyszny, że nigdy się nie nudził. Spróbuj koniecznie!

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 – 1,5 kwaśne śmietany
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony, cukier
  • można też użyć np. oregano, czosnek, suszony koprek, suszona natkę pietruszki, paprykę.
  • ewentualnie trochę warzyw

Przygotowanie:

Masło rozpuść na niewielkim ogniu. Jeśli chcesz dodaj trochę warzyw. Potem stopniowo dosyp mąkę pszenną i wymieszaj. Gdy mąka nabierze złotego koloru, dołóż koncentrat pomidorowy i znowu wymieszaj. Następnie powoli, niewielkim strumieniem wlej wodę.

Pamiętaj, aby cały czas mieszać masę na patelni. Dopraw do smaku przyprawami. Na końcu wszystko starannie wymieszaj, wlej śmietanę i ponownie rozmieszaj. Pilnuj, żeby nie powstały grudki. Gotowe.

Sos jest uniwersalny. Pasuje zarówno do tłuczonych ziemniaków, jak i owsianki. Oczywiście można go dodać do wielu innych potraw. Wyśmienicie smakuje z soczystymi klopsikami. Je również pamiętam ze stołówki w szkole.

Przepis Ci się spodobał? Koniecznie napisz w komentarzu jakie są Twoje wrażenia!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!