Idealny biszkopt możesz zrobić bezpośrednio w swojej kuchni. Nie zapadnie się.

To jest idealny biszkopt: miękki, puszysty i łatwy do zrobienia. Ten przepis stanie się twoim ulubionym sposobem na wszystko, co związane z biszkoptem.

 

Wymagane składniki:

  • 4 jajka (rozdzielone na białka i żółtka);
  • 6 łyżek stołowych białej mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 ml mleka;
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • Dodaj szczyptę soli
  • Opcjonalnie łyżeczka proszku do pieczenia

Jak przygotować:

W kubku połącz cukier z cukrem waniliowym. W osobnej misce połącz olej i mleko.

 

Odłóż na bok żółtka i sól. Wymieszaj żółtka z solą i dalej ubijaj na niskich obrotach.

 

Gdy zamienią się w lekką pianę, przyspiesz i powoli dodawaj cukier. Najlepiej robić to w trzech partiach.

 

Gdy masa będzie już gładka, a cukier rozpuszczony, przyspiesz i dodaj białka. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Dodaj mąkę przez sito do połączenia. W tym momencie możesz dodać również proszek do pieczenia.

 

W misce połącz niewielką ilość ciasta z olejem i mlekiem. Następnie dodaj całą mieszankę do głównej miski.

 

Mieszaj ciasto okrężnymi ruchami. Ciasto wlewać małym strumieniem do przygotowanej tortownicy. Tortownica powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Na jej środku można umieścić patyczek i zrobić nim kształt spirali.

 

Piec biszkopt przez 40 minut w temperaturze 170°C. Wyjmij biszkopt z piekarnika i przełóż na talerz.

 

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!