Szybki przepis na deser z długich biszkoptów. Połączenie wszystkich składników zachwyci rodzinę i przyjaciół.

Doskonały przepis na deser z biszkoptów – zachwyci gości, rozpieści podniebienia!

Ten prosty w przygotowaniu deser inspirowany był słynnym włoskim tiramisu. Lekkie jak piórko ciasto doskonale pasuje do popołudniowej kawy!

 

Składniki:

  • 200 g podłużnych biszkoptów – lady fingers lub savoiardi,
  • 150 ml mleka.

Masa żółtkowa:

  • 200 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 300 g miękkiego masła.

Budyń:

  • 400 ml mleka,
  • 1 budyń waniliowy (40 g),
  • 75 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Biszkopt orzechowy:

  • 5 białek,
  • 160 g cukru,
  • 75 g mąki pszennej,
  • 250 g posiekanych orzechów włoskich.

Polewa:

  • 40 g masła,
  • 30 ml mleka,
  • tabliczka mlecznej czekolady (100 g),
  • 100 g płatków migdałowych.

Przygotowanie krok po kroku:

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!