Codziennie świeże – Przygotuj te domowe bułeczki lepsze niż z piekarni – Palce lizać.

Łatwe w wykonaniu, domowej roboty, nie potrzebujące wielu składników bułeczki sprawią, że już więcej nie będziesz chciał się udać do piekarni!

Do wykonania potrzebne będą:

  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 10 g drożdży (suszonych),
  • 100 ml ciepłej wody,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 100 ml oleju,
  • 1 jajko,
  • 500 g mąki pszennej (pół opakowania),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:

Cukier oraz drożdże dodaj do większego naczynia. Dolej mleko oraz wodę (pamiętaj, żeby były ciepłe). Następnie wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką. Gdy drożdże po kilku minutach się aktywują, możesz dodać olej, jogurt oraz jajko. Ponownie wszystko wymieszaj.

Na końcu dodaj mąkę oraz sól i zmieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Odłóż ciasto na około 90 minut.  Po tym czasie przygotuj blat smarując go olejem. Z ciasta uformuj 10 równych kulek, które następnie wałkuj do momentu powstania owalu. Tak przygotowane ciasto zwiń w rolkę.

Bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia), a następnie pozostaw przez pół godziny pod szmatką z bawełny. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Po upłynięciu czasu natrzyj je lekko zimną wodą i piecz w piekarniku przez mniej więcej 20 minut, do momentu zarumienienia.

Upieczone bułeczki możesz podać z ulubionym dodatkiem i rozkoszować się ich domowym smakiem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!