You might also like
Koniecznie sprawdź ten. Bułeczki z tego przepisu wychodzą lepsze niż z piekarniki. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Z tym przepisem już nigdy nie zabraknie ci świeżego pieczywa w domu.

Do miski wsypujemy drożdże. Wlewamy ciepłe mleko, wodę i olej roślinny. Dodajemy cukier. Mieszamy składniki i odstawiamy miskę na kilka minut. Do składników w misce dodajemy jogurt, mąkę, sól i wbijamy całe jajko. Mieszamy składniki do uzyskania gładkiego ciasta.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut. Ciasto w tym czasie powinno wyrosnąć. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Najlepiej wysmarować go wcześniej olejem, co ułatwi nam pracę z ciastem. Z ciasta formujemy 10 kulek.

Następnie każdą kulkę wałkujemy na owal, a ten zwijamy w rolkę. Tak przygotowane bułki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy wodą. Bułeczki pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku.
Comments are closed.