Z zaledwie kilku składników można zrobić pyszne tureckie ciastka – doskonałą alternatywę dla tradycyjnych pączków.

Warto zrobić orientalne przysmaki na przyjęcie dla gości.

Nawet jeśli nie masz ochoty gotować w ten sposób dania głównego, wystarczy, że podkreślisz wagę okazji wyjątkowym deserem. Może to być tureckie ciasto tulambu, zanurzone w syropie cukrowym. Zachwycą one Twoich gości swoim niepowtarzalnym smakiem.

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 80g masła
  • 4 jajka,
  • ok. 300 ml oleju słonecznikowego
  • 450ml wody
  • 200g cukru
  • 20 ml soku z cytryny

Przygotowanie ciasta

W rondelku zagotować 250 ml wody, dodać masło. Następnie dodaj przesianą za pomocą sitka mąkę. Rondel trzymać na średnim ogniu i mieszać ciasto do połączenia. Po zdjęciu rondla z ognia, dodawaj po kolei każde jajko, mieszając drewnianą szpatułką. Kontynuuj mieszanie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

 

Potrzebny jest plastikowy wykrawacz do ciast z wąską końcówką. Przełóż ciasto do dozownika i pozwól mu odpocząć przez kilka minut. Rozgrzej olej słonecznikowy na żaroodpornej patelni. Gdy olej osiągnie pożądaną temperaturę, umieść ciasto na patelni i dociśnij je tak, aby otrzymać wałeczki o wymiarach od 5 do 7 cm.

 

Nie należy umieszczać ich zbyt blisko siebie, aby nie dotykały się wzajemnie. Należy je obracać co jakiś czas, aby zapewnić jednolity złoty kolor. Ciasteczka odkładamy na ręcznik kuchenny, aby odsączyć ewentualny dodatkowy tłuszcz.

 

Przygotowanie syropu

Pozostałe 200ml wody wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Niech mieszanka gotuje się przez 15 minut na małym ogniu. Następnie zdejmij patelnię z kuchenki. Pozwól syropowi ostygnąć przed dodaniem patyczków. Po chwili ciasto tulambu jest gotowe.

 

Serwowanie

Tureckie przysmaki mają słodki i korzenny smak. Można również posypać ciasteczka cynamonem, cukrem pudrem, pokruszonymi orzechami lub roztopioną czekoladą. Jako dodatek do filiżanki herbaty lub kawy.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!