Ciasto kawowe- szybki deser bez pieczenia. Idealny na każdą okazję.

Przygotowanie tego deseru nie zajmie Ci dużo czasu, a potrzebne składniki są bardzo łatwo dostępne. Każdy kto raz spróbuje na pewno zakocha się w tym wyśmienitym deserze. Koniecznie podawaj go w towarzystwie aromatycznej świeżej kawy oraz herbaty. Nie zastanawiaj się dłużej tylko bierz się do pracy!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru brzozowy
  • 160 g herbatników
  • 750 g śmietanki 30 %
  • 70 g orzechów nerkowca
  • 90 g ekspandowanego ziarna orkiszu
  • 5 łyżek kawy zbożowej
  • 40 g amarantusa ekspandowanego
  • Łyżeczka masła
  • Garść płatków migdałowych
WYKONANIE:

1. Do miski przełóż śmietankę, następnie dodaj mascarpone, cukier brzozowy oraz kawę zbożową. Za pomocą miksera połącz ze sobą składniki.

 

2. Do wymieszanych składników dodaj 70 g orkiszu, pokrojone orzechy nerkowca oraz amarantus. Ponownie połącz ze sobą składniki.

3. Dno blachy posmaruj masłem , po czym układaj na nim herbatniki.

 

4. Następnie przełóż połowę przygotowanej masy. Dokładnie wyrównaj, po czym ponownie połóż herbatniki, na które połóż gotową masę, która dokładnie wygładź.

 

5. Jako dekoracji użyj płatków migdałowych oraz resztę orkisza.

 

6. Koniecznie przełóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc.  Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!