Krakowskie ciasto – delikatne ciasto z pyszną pianką. Smak nie do opisania. Każdy mnie pyta o ten przepis.

Na początek do miski należy wsypać 200 g przesianej przez sitko mąki i dodać do niej posiekane masło. Następnie całość należy wymieszać za pomocą ręki.

 

Do lekko wymieszanego ciasta należy dodać cukier, proszek do pieczenia oraz żółtka. Całość trzeba wymieszać i dodać pozostałą mąkę.

 

W momencie gdy mieszana masa stanie się jednolita należy uformować z niej kulę i na chwilę odstawić.

 

Następnie przygotować blachą. W tym celu należy przykryć ją papierem do pieczenia, najlepiej tak aby krawędzie papieru wystawały z formy.

Ciasto należy rozwałkować, nawinąć na wałek i rozłożyć na spód przygotowanej formy. Następnie ciasto należy rozprowadzić równomiernie na całej długości i szerokości formy jednocześnie lekko dociskając brzegi ciasta palcami.

 

Na blachę z rozwałkowanym ciastem należy równomiernie rozsypać ulubione, mrożone owocami na przykład truskawki, jagody bądź maliny.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!