Krakowskie ciasto – delikatne ciasto z pyszną pianką. Smak nie do opisania. Każdy mnie pyta o ten przepis.

 

Następnie w osobnej misce należy ubić 4 białka z cukrem i stopniową dodaj skrobię.

Gdy ubijana skrobia z jajkami utworzy sztywną pianę trzeba posmarować nią powierzchnię ciasta. Całość należy wsadzić do piekarnika na 40 minut i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

 

Następnie należy wziąć garnek wymieszać w nim cukier, mąkę, skrobię, żółtko i cukier waniliowy w mleku. Zawartość garnka należy wymieszać i ugotować.

Z mieszanki  powstanie gęsty krem budyniowy. Następnie krem należy ostudzić i dokładnie wymieszać z masłem.

 

Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy przekroić je na dwie części i poczekać aż wystygnie. Ciasto należy wyciągnąć z formy i pierwszą połowę położyć na talerzu do serwowania ciasta.

Gdy połowa ciasta znajdzie się już na talerzu należy wysmarować je kremem budyniowym. Następnie drugą część upieczonego ciasta nakładamy na pierwszą.

Tak przygotowane ciasto jest gotowe do jedzenia.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!