You might also like
Bardzo łatwe, błyskawiczne w przygotowaniu. Ciasto, idealne tak samo do kawy na co dzień, oraz jako niedzielny deser.


W pierwszej kolejności należy przygotować szklankę mocnej czarnej kawy rozpuszczalnej i pozostawiamy ją do wystudzenia. W następnej kolejności bierzemy wszystkie składniki na ciasto, wkładamy je do większej miski lub jakiegoś naczynia, w którym będzie wygodnie wymieszać i przy użyciu ręcznej trzepaczki należy ubić całość na gładką masę.
W międzyczasie smarujemy blachę tłuszczem, posypujemy mąką i wylewamy na tak przygotowaną blachę. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, pieczemy 45 minut.

Gdy ciasto się piecze, przystępujemy do kolejnego kroku. Do naczynia przelewamy śmietankę, dodajemy czekoladę, wkładamy na gaz i delikatnie mieszając, doprowadzamy na małym ogniu do wrzenia. Gotujemy tak długo, aż lukier zgęstnieje.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy i zalewamy wystudzoną kawą oraz smarujemy konfiturą morelową i polewamy przygotowanym wcześniej gęstym lukrem. Tak przygotowane ciasto, wkładamy do lodówki na około 2 godziny, celem połączenia się wszystkich składników.
Comments are closed.