Ciasto z patelni Napoleon – sekretny przepis który jest w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie.

Ciasto z patelni, czyli „Napoleon”, z pewnością przypadnie do gustu Tobie oraz wszystkim, którzy go spróbują.

Koniecznie musisz poczęstować nim swoich bliskich, a także znajomych!

Co będzie Ci potrzebne do wykonania ciasta?

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 3 sztuki jaj kurzych
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Wykonanie kremu:

  • 1 litr mleka
  • 3 sztuki jaj kurzych
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g orzechów włoskich

Na samym początku należy ubić jajka z cukrem. Po wykonaniu tego dodaj do całości miękkie masło, sól, sodę i 2,5 szklanki mąki. Następnie zagnieć ciasto i odłóż je na 15-20 minut.

W międzyczasie zrób krem na ciasto: Na początku dobrze utrzyj jajka z cukrem. Następnie dodaj do tego mąkę, całość dokładnie wymieszaj i zalej zimnym mlekiem. Mieszaninę wstaw na wolny ogień i doprowadź do wrzenia.

Pamiętaj o ciągłym mieszaniu za pomocą trzepaczki, aby krem się nie przypalił, ale też po to, aby uniknąć grudek. Gdy krem zacznie wrzeć ściągnij go z ognia i odstaw na chwilę, aby ostygł. Następnie rozwałkuj ciasto na kształt tzw. „kiełbaski”, podziel je na 14 kawałków.

Każdy z nich rozwałkuj w przybliżeniu na wielkość Twojej patelni. Każdy z nich należy upiec na rozgrzanej, suchej patelni, na średnim ogniu. Ciasto piecze się bardzo szybko, więc pilnuj, aby się nie przypaliło!

Aby ciasto było idealnie równe, na każdy kawałek połóż talerz o nieco mniejszej średnicy i obetnij odstające brzegi. Obcięte z krawędzi ciasto odłóż na bok. Każdą warstwę ciasta dokładnie posmaruj przygotowanym wcześniej kremem. Orzechy, wraz z odłożonymi resztkami ciasta rozkrusz razem w blenderze i posyp nimi ciasto z każdej strony.

Gotowe! Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!