Cukiniowe kotlety – zrób je raz, a z pewnością zasmakują Ci tak, że będziesz chciał jej jeść bez przerwy.

Dzisiaj głównym daniem mojego obiadu są kotlety z cukinii. Ich przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu, nie jest też specjalnie trudne, a wszyscy domownicy wręcz za nimi przepadają.

Kotlety warzywne to potrawa bezmięsna. Jej smak wzbogacają jednak: czosnek, ser i zioła. Koniecznie musisz spróbować tego niezwykłego dania!

Składniki:

  • cukinia o wadze ok. 600 g,
  • bułka tarta (70g),
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około 70 g twardego sera,,
  • 1 pęczek kopru,
  • 100 ml oleju,
  • sól i czarny pieprz mielony – do smaku.

Przygotowanie:

Zetrzyj cukinię oraz ser na tarce o oczkach średniej wielkości, natomiast cebulę – na drobnych. Posiekaj drobno koperek. Odciśnij cukinię, by pozbyć się nadmiaru soku.

 

Połącz składniki, dodaj bułkę tartą oraz jajko. Czosnek przeciśnij przez praskę i dorzuć do całości. Przypraw według swego uznania solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj.

 

Z przygotowanej masy uformuj placki i umieść je na rozgrzanej patelni. Smaż – najlepiej na oleju słonecznikowym – na średnim ogniu.

 

Kiedy kotlety będą już zarumienione – przykryj je pokrywką i smaż jeszcze przez 1,5 – 2 minut. Następnie odwróć je, przykryj ponownie i smaż przez kolejne 3 minuty. Gotowe placki ułóż na papierowych ręcznikach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

Staraj się, by kotlety nie miały zbyt dużej grubości – dzięki temu lepiej się usmażą. Potrawę podawaj, gdy nieco ostygnie. Jako dodatek do niej znakomicie sprawdzi się śmietana lub sos.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!