Mogę robić je codziennie. Przepyszne ciasto czekoladowe, które zrobisz w kilka chwil. Smak nie do opisania.

Masz ochotę na szybki deser, który przy okazji nie będzie pracochłonny? A może właśnie przyszli niespodziewani goście, a Ty nie masz w domu nic słodkiego do kawy?

W takich sytuacjach doskonale sprawdzi się ekspresowe ciasto czekoladowe, które zrobisz ze składników, które masz w domu! Możesz je przyrządzić także w wersji wegańskiej.

Składniki

  • Mąka pszenna – 1 szklanka;
  • Cukier – 1 szklanka;
  • Kefir (tradycyjny lub roślinny) – 1 szklanka;
  • Jaja – 2 sztuki (można pominąć;
  • Kakao ciemne – 2 łyżki stołowe;
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, kakao, sodę), a w drugiej – mokre (jaja i kefir). Dodaj składniki mokre do suchych i połącz, starając się nie mieszać zbyt długo.

Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej ciasto.
Piecz około 20-25 minut, najlepiej do tzw. „suchego patyczka”.

Ciasto doskonale smakuje z polewą czekoladową lub lukrem, jak również przełożone dżemem lub kremem na bazie bitej śmietanki.

Możesz serwować je od razu, jednak najlepiej smakuje kilka godzin po upieczeniu, gdy smaki się „przegryzą”.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!