Smacznie, szybko i bez pieczenia: herbatniki, twaróg, śmietana, czekolada… pyszny smak, nie do opisania.

Pyszny deser bez pieczenia można przygotować w niezwykle szybki sposób.

Do jego wykonania wystarczy użyć tylko podstawowe składniki. To idealny dodatek do popołudniowej kawy. Zapewne będzie smakować każdemu ten nieskomplikowany deser.

 

Składniki:

  • 40 herbatników,
  • 500 g twarogu,
  • 80 g puddingu bez gotowania,
  • 375 ml śmietany,
  • 80 ml mleka,
  • 200 g cukru pudru,
  • 180 ml mleka.

Ponadto:

  • 150 g czekolady,
  • 150 ml kremówki 30%,
  • 100 g startej białej czekolady.

Sposób przygotowania:

Herbatniki moczyć chwilkę w mleku, a potem wyłożyć z nich pierwszą warstwę na dnie formy. Twaróg należy wymieszać wraz z cukrem.

 

Śmietanę ubić z dodatkiem puddingu w proszku oraz mlekiem do momentu uzyskania jednorodnej masy. Potem zmniejszyć nieco obroty miksera i partiami dodawać twarożek.

 

Ubijać do dokładnego połączenia się składników. Jedną część kremu rozprowadzić na wyłożonych wcześniej herbatnikach. Wyłożyć kolejną warstwę ciasteczek, które także należy namoczyć na kilka sekund w mleku.

Na wierzch resztę kremu i ponownie namoczone herbatniki. Polewę trzeba przygotować ze startej czekolady i gorącej kremówki.

Wymieszać to trzepaczką. Górę deseru polać zrobioną polewą. Deser należy schłodzić w lodówce, aby stężał, najlepiej przez kilka godzin bądź całą noc. Polewa nie jest konieczna. Można ją pominąć.

Smacznego deseru!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!