Mleko skondensowane jest elementem przepisów na wiele pysznych dań i deserów.
W dobie rosnącej świadomości konsumentów ważnym jest, aby miało ono jak najlepszy skład i było wysokiej jakości. Idealnym rozwianiem dla osób szukających takiego mleka jest wykonanie go samodzielnie. Jak to zrobić w prosty sposób? Zdradzimy w poniższym przepisie.

Domowe mleko skondensowane
Aby mleko skondensowane było idealne powinno zawierać jedynie dwa składniki jakimi są mleko krowie oraz cukier. Istotna jest również zawartość tłuszczu, która nie powinna być niższa niż 8,5%. Kupując mleko skondensowane należy unikać takiego, które w składzie ma tłuszcze roślinne, konserwanty i słodziki.
Składniki na domowe mleko
- 1 litr mleko krowiego
- 0,5 kg cukru
Sposób przygotowania
Na początek będziemy potrzebować wysokiego rondelka do którego wlejemy mleko. Do mleka powoli i stopniowo dodajemy cukier, dokładnie mieszając na małym ogniu doprowadzamy je do wrzenia. Całość, wciąż na małym ogniu gotujemy w zależności od zawartości tłuszczy w przedziale między 1,5 a 2,5 godziny.

Zasadniczo im mleko jest bardziej tłuste tym szybciej gęstnieje i zmienia się w mleko skondensowane. Ważne jest, żeby nie zapominać o mieszaniu mleka, gdyż mogłoby się przypalić. Jeżeli jednak mleko, którym dysponujemy ma niską zawartość tłuszczu, możemy dodać odrobinę masła, poprawi to jego konsystencję.

Po upływie wskazanego czasu i stwierdzeniu, że konsystencja jest odpowiednia, mleko przelewamy do czystych słoików. Po ochłodzeniu mleka, słoiki zakręcamy i przenosimy do lodówki lub innego chłodnego miejsca.

Comments are closed.