Przygotowałam dziś na śniadanie i znikły w moment. Miękkie domowe rogaliki z nadzieniem z przepisu babci.

Tym przepisem podbijesz serca swoich domowników! Domowe rogaliki są niezwykle pyszne i wcale nie trudne do przygotowania.

Dzięki zachowaniu tradycyjnej receptury i dodaniu mleka do wypieku, ciasto jest niezwykle pulchne oraz delikatne. Możesz podawać je z dowolnym nadzieniem – dżemem, konfiturą, kremem kokosowym czy czekoladowym. Pyszności!

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • cukier
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • sól
  • sezam
  • dowolny dżem, konfitura lub krem do nadzienia

Przygotowanie:

Mleko podgrzej, dodaj do niego suche drożdże i wymieszaj. Następnie dosyp łyżkę cukru i kolejno 2 łyżki mąki. Całość dokładnie połącz ze sobą i odstaw.

Pozostałą mąkę przesyp do miski, wrzuć 3 łyżki cukru, jajka oraz szczyptę soli. Dodając przygotowaną wcześniej masę, mieszaj wszystko do uzyskania gęstej konsystencji.

Wrabiaj do uzyskania ciasta. Na koniec dodaj 75 g masła i zagnieć ciasto. Odstaw na około 60 minut. Otrzymaną porcję ciasta podziel na kawałki. Jeśli chcesz przygotować większe rogaliki, wydziel około 8-10 porcji. Każdy kawałek osobno rozwałkuj. Na końcu ciasta połóż wybrany przez siebie nadzienie, lekko zawiń je i końce ciasta połącz.

Pozostałą rozwałkowaną część podziel na 4 paski i oplataj nimi zawiniętą część z dżemem lub kremem. Tak uformuj kształt rogalików.

Przygotuj blachę do pieczenia, na której następnie wyłóż rogaliki. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp sezamem, makiem lub wiórkami kokosowymi.

Wstaw do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Piecz około 20-30 minut. Deser gotowy! Możesz podawać go swoim najbliższym. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!