You might also like
Dzięki zachowaniu tradycyjnej receptury i dodaniu mleka do wypieku, ciasto jest niezwykle pulchne oraz delikatne. Możesz podawać je z dowolnym nadzieniem – dżemem, konfiturą, kremem kokosowym czy czekoladowym. Pyszności!
Mleko podgrzej, dodaj do niego suche drożdże i wymieszaj. Następnie dosyp łyżkę cukru i kolejno 2 łyżki mąki. Całość dokładnie połącz ze sobą i odstaw.

Pozostałą mąkę przesyp do miski, wrzuć 3 łyżki cukru, jajka oraz szczyptę soli. Dodając przygotowaną wcześniej masę, mieszaj wszystko do uzyskania gęstej konsystencji.

Wrabiaj do uzyskania ciasta. Na koniec dodaj 75 g masła i zagnieć ciasto. Odstaw na około 60 minut. Otrzymaną porcję ciasta podziel na kawałki. Jeśli chcesz przygotować większe rogaliki, wydziel około 8-10 porcji. Każdy kawałek osobno rozwałkuj. Na końcu ciasta połóż wybrany przez siebie nadzienie, lekko zawiń je i końce ciasta połącz.

Pozostałą rozwałkowaną część podziel na 4 paski i oplataj nimi zawiniętą część z dżemem lub kremem. Tak uformuj kształt rogalików.

Przygotuj blachę do pieczenia, na której następnie wyłóż rogaliki. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp sezamem, makiem lub wiórkami kokosowymi.

Comments are closed.