Nie z tym przepisem! Jeśli chcesz cieszyć się smakiem prawdziwego ciasta drożdżowego, ale nie chcesz na nie poświęcać całego dnia, ten przepis jest dla Ciebie! Co więcej szybkie ciasto drożdżowe jest mięciutkie i nie wysycha przez długi czas. Dodatki i nadzienie są dowolne.
Na początek wyjmujemy drożdże z lodówki (muszą mieć temperaturę pokojową). W tym samym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Na patelnię wlewamy wodę, a następnie rozpuszczamy w niej masło.

Musimy pozostawić je do ostygnięcia, drożdże nie lubią ani niskich ani wysokich temperatur. Kiedy drożdże nieco się ociepliły, a masło wystygło, dodajemy do niego kolejno: drożdże, sól, cukier, olej słonecznikowy. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do miski. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy energicznie ciasto aż będzie elastyczne (poznamy to po tym, że będzie „odchodziło” od ręki).

Comments are closed.