You might also like
Jej bogactwo smaku, apetyczny zapach, jak również ciekawy i niepowtarzalny wygląd, sprawia, że stała się niezbędnym elementem w trakcie ważnych spotkań rodzinnych. Galareta nie tylko dobrze smakuje, ale przede wszystkim pozytywnie wpływa na stawy i ścięgna.

Dlatego warto w swojej diecie zadbać o jego odpowiednią ilość, aby z wiekiem nadal móc cieszyć się zdrowiem i witalnością. Zawarty w galarecie wielkanocnej kolagen, pozytywnie wpływa nie tylko na stawy, ale także na kondycję uzębienia, elastyczność włókien mięśniowych, jak również poprawia jędrność skóry.
Ówcześnie umyte i oczyszczone golonki włożyć do garnka z wodą i zagotować. Powstałą na skutek gotowania pianę usunąć, a następnie wymienić wodę na świeżą.

Następnie należy włożyć do garnka z mięsem warzywa i przyprawy. Gotować razem do momentu aż golonki zrobią się miękkie, a mięso zacznie oddzielać się od kości, powinno to zająć około 4 godzin.

Po minięciu tego czasu, trzeba wyciągnąć warzywa i mięso z wywaru, odstaw do wystudzenia. Powstały bulion dopraw solą i pieprzem, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek wyłóż na osobną miseczkę i zalej dwiema chochlami gorącego bulionu, pozostaw na 5 minut.

Odcedź czosnek z bulionu, poprzez kilkukrotne przelewanie go przez sito.

Chłodne mięso i warzywa pokrój w drobną kostkę, a następnie wyłóż porcjami do osobnych naczyń.

Następnie zalej naczynia wystudzonym bulionem i odstaw na całą noc do lodówki, aby galareta stężała.

Comments are closed.