Gulasz Angielski w słoiku- W każdej chwili otwierasz, gdy masz tylko ochotę.

Szukasz sprawdzonego oraz prostego przepisu na przygotowanie gulaszu? Idealnie trafiłaś, przygotowanie gulaszu jest banalnie proste, a otrzymane danie wkładasz do słoika, po czym otwierasz gdy nadejdzie Cię ochota.

Domowy gulasz znacznie się różni od tego , który kupujemy w sklepie, jest dużo pyszniejszy, a na pewno zdrowszy.

 

Przygotowanie gulaszu angielskiego jest bardzo proste i na pewno sama dasz sobie świetnie radę. Z łatwo dostępnych składników przygotujesz pyszne danie, które zachwyci każdego. Koniecznie przygotuj sobie słoiki o pojemności 0,5 albo 0,7 litra.

Wybieraj takie mięso, aby było świeże oraz jego zawartość tłuszczu była mała. W przypadku za małego natłuszczenia wykorzystaj stopiony tłuszcz wieprzowy. Dzięki temu Twój gulasz dłużej będzie mógł być przechowywany.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1 kg mięsa
  • Łyżka soli
  • 5-6 ziarenek czarnego pieprzu do każdego słoika
  • 1-2 liście laurowe do każdego słoika
  • Do smaku mielony czarny pieprz
  • Jak jest potrzeba 0,5 kg tłuszczu

 

WYKOANANIE:

1. Za pomocą ręczników papierowych wytrzyj umyte wcześniej mięso.

 

 

2. Następnie ostrym nożem pokrój na mniejsze kawałki, następnie przełóż je do miski , po czym przypraw solą oraz mielonym czarnym pieprzem.

3. Staraj się wetrzeć przyprawy w całe mięso, następnie odstaw na około 60 minut.

 

4. Umyte słoiki dokładnie wyparz.

5. Liście laurowe wkładaj na dno słoika, po czym włóż także ziele angielskie, następnie wkładaj mięso,

6. Około 2/3 słoika pokryj mięsem. Zapełnione słoiki układaj na blaszce , po czym wlej trochę wody. Następnie zakręć mocno nakrętkami.

7. Piekarnik powinien być nagrzany do 250 stopni. W momencie zagotowania się mięsa , koniecznie zmniejsz temperaturę do 150 stopni, po czym duś przez około 3 godziny. W tym czasie mięso powinno zrobić się miękkie.

8. Po tym czasie na ręcznik wyłóż do góry dnem słoiki, po czym przykryj je drugim ręcznikiem.

 

9. Tak przygotowany gulasz angielski w słoikach jest gotowy!

Koniecznie ostygnięte słoiki włóż do lodówki, po czym przechowuj je nawet 6 miesięcy! Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!