Idealny kurczak przygotowany na kefirze- jego delikatność oraz soczystość zachwyci każdego. Świetny na wiele okazji.

Każdy z nas uwielbia przygotowywać pyszne dania , gdzie główną rolę odgrywa kurczak. Przygotowanie kurczaka jest banalnie proste, wiec nie zastanawiaj się tylko bierz się do pracy.

Kurczak przygotowany w marynacie z kefiru idealnie pasuje na wiele okazji.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 0,7 l kefiru
  • Cała tuszka lub dowolne części mięsa
  • Szczypta soli oraz pieprzu
  • Przyprawa do kurczaka
WYKONANIE:

1. Umyte oraz osuszone mięso dokładnie przypraw solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Wybierz części kurczaka takie jakie najbardziej lubisz.

2. Tak przyprawione mięso włóż do miski, do której wlej kefir ( kurczak powinien być cały zakryty).

3. Wstaw do lodówki najlepiej na noc. Jeśli nie masz czasu wystarczy , aby kurczak marynował się około 2-3 godziny.

4. Po tym czasie przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego, marynatę także wlej, po czym piecz przez 60 minut w 180 stopniach.

 

5. Skórka kurczak powinna być chrupiąca, a środek bardzo soczysty.

 

6. Pamiętaj, aby takiego kurczaka zawsze podawać na gorąco. Złociste mięso pięknie wygląda na talerzu w towarzystwie sałaty. Jeśli chcesz polej kurczaka otrzymanym sosem.

7. Koniecznie podawaj go na stół, a na pewno twoi goście oraz rodzina będą zachwyceni od pierwszego kęsa.  Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!