Ciasto, jakie uzyskamy po połączeniu wskazanych w przepisie składników, będzie niezwykle puszyste i miękkie. Ze wskazanej ilości produktów wychodzi ok. 1,5 kg ciasta.

Zazwyczaj używam całe od razu, ale jeśli chcesz uzyskać jego mniejszą ilość , możesz pozostałą część przechować w zamrażarce. Mimo wszystko, lepiej jest zawsze robić świeże ciasto, więc jeśli uważasz, że podana ilość składników w przepisie jest za duża – podziel je na pół.

Składniki:
Drożdże:
- 30 g świeżych drożdży (10 g, jeśli są suszone)
- 0,5 szklanki gorącej wody
- kilka łyżek mąki pszennej
- łyżka cukru
Ciasto:
- 1 kg przesianej mąki pszennej
- 2 jajka
- 200g masła
- 2 łyżki wódki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- łyżeczka soli
Przygotowanie:
Na początku w ciepłej, ale nie gorącej wodzie, rozpuść drożdże i cukier. Następnie dodaj kilka łyżek mąki, zwracając uwagę na konsystencję – pamiętaj, aby masa nie była zbyt gęsta.

Odstaw przygotowaną masę na bok, aby mogły wyrosnąć drożdże. W międzyczasie wymieszaj w misce jajka z cukrem. Jeżeli drożdże już się zakwaszą, dodaj je do masy jajecznej i wszystko wymieszaj. W dalszej kolejności dodaj do mieszanki wskazaną w przepisie ilość wódki, oleju, masła, śmietany i soli.

Wszystko ubij trzepaczką, a następnie energicznie wymieszaj. Kolejno dodawaj porcjami mąkę, mieszając w tym samym czasie ciasto trzepaczką. Kiedy ciasto odpowiednio zgęstnieje, możesz rozpocząć ugniatać je rękami. Ważne, aby na tym etapie dodać tylko połowę przygotowanej ilości mąki.

Po przygotowaniu, przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu, dodaj pozostałą część mąki i dobrze rozmieszaj. Następnie ponownie przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

Comments are closed.