Duża różnica w ugniataniu ciasta – Dodaj ten składnik – Będziesz zaskoczona.

Ciasto, jakie uzyskamy po połączeniu wskazanych w przepisie składników, będzie niezwykle puszyste i miękkie. Ze wskazanej ilości produktów wychodzi ok. 1,5 kg ciasta.

 

Zazwyczaj używam całe od razu, ale jeśli chcesz uzyskać jego mniejszą ilość , możesz pozostałą część przechować w zamrażarce. Mimo wszystko, lepiej jest zawsze robić świeże ciasto, więc jeśli uważasz, że podana ilość składników w przepisie jest za duża – podziel je na pół.

 

Składniki:

Drożdże:

  • 30 g świeżych drożdży (10 g, jeśli są suszone)
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • łyżka cukru

Ciasto:

  • 1 kg przesianej mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200g masła
  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

Na początku w ciepłej, ale nie gorącej wodzie, rozpuść drożdże i cukier. Następnie dodaj kilka łyżek mąki, zwracając uwagę na konsystencję – pamiętaj, aby masa nie była zbyt gęsta.

 

Odstaw przygotowaną masę na bok, aby mogły wyrosnąć drożdże. W międzyczasie wymieszaj w misce jajka z cukrem. Jeżeli drożdże już się zakwaszą, dodaj je do masy jajecznej i wszystko wymieszaj. W dalszej kolejności dodaj do mieszanki wskazaną w przepisie ilość wódki, oleju, masła, śmietany i soli.

 

Wszystko ubij trzepaczką, a następnie energicznie wymieszaj. Kolejno dodawaj porcjami mąkę, mieszając w tym samym czasie ciasto trzepaczką. Kiedy ciasto odpowiednio zgęstnieje, możesz rozpocząć ugniatać je rękami. Ważne, aby na tym etapie dodać tylko połowę przygotowanej ilości mąki.

 

Po przygotowaniu, przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu, dodaj pozostałą część mąki i dobrze rozmieszaj. Następnie ponownie przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

 

Po upływie zaznaczonego czasu ciasto będzie przypominało chmurę – zwiększy swoją objętość niemal trzykrotnie. Teraz jest gotowe do przygotowywania i formowania wszelkich wypieków – bułek, ciast i innych słodkich wyrobów. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!