Pyszne ciasto z jabłkami Wschodnia Bajka – Moja ciocia zawsze robi z tej receptury. W końcu zdradziła przepis
Każdy z nas lubi czasem skosztować pysznego ciasta własnej roboty. Dzisiaj przedstawię jeden z moich ulubionych przepisów o nazwie Wschodnia Bajka, który znalazłam w starych zapiskach mamy.
Jest to naprawdę ciekawa receptura, która cechuje się łatwością wykonania i niezwykłym smakiem. Jest to pyszne ciasto z jabłkami, które z pewnością przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. Sprawdź, jak przyrządzić to ciasto i bierz się do roboty! Obiecuję, że warto.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- 150 g mąki pszennej
- 120 g cukru białego
- 3 średnie jaja kurze
- 65 ml oleju słonecznikowego
- 2 duże jabłka
- 5 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g rodzynek
- 50 g moreli suszonych
- 60 g masła
- 2 łyżki stołowe skrobi ziemniaczanej
- 150 g orzechów włoskich
- 50 ml koniaku
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Owoce musimy przygotować dzień przed pieczeniem ciasta, dlatego też wieczorem umyj morele i rodzynki. Morele pokrój na mniejsze kawałki i zalej je koniakiem wraz z rodzynkami.
Jeżeli nie chcesz używać alkoholu, to w tym celu możesz użyć także ciepłej wody lub mocnej herbaty. Następnego dnia weź patelnię i wstaw ją na palnik bez dodatku oleju. Gdy się rozgrzeje, upraż na niej posiekane orzechy.

Weź miskę, wsyp do niej 70 g cukru oraz trochę cynamonu. Dobrze wymieszaj, a następne połącz z orzechami. Wbij do miski wszystkie jajka i ubijaj je za pomocą trzepaczki. Wymieszaj cukier biały z wanilinowym i powoli dodawaj go jajek w trakcie ich ubijania.
Na patelnię wrzuć 60 g masła i rozpuść je, a następnie dodaj do ubitych jajek. Do mieszanki dodaj także mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Mieszaj do momentu uzyskania całkowitej gładkości.
Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do gęstej śmietany. Jeśli tak nie jest, dodaj więcej mąki – sama musisz wyczuć dokładne proporcje. Obrane jabłka pokrój w cienkie plastry, a następnie posyp je skrobią ziemniaczaną.

Przygotuj naczynie do pieczenia (najlepszym wyborem będzie okrągła blacha), wyłóż je papierem i posmaruj niewielką ilością oleju roślinnego.

Na spód formy wylej połowę przygotowanego ciasta, a następnie posyp je połową orzechów. Rozłóż także połowę jabłek. Zalane poprzedniego wieczoru owoce dokładnie odcedź i rozłóż je po cieście.

Stwórz kolejną warstwę w takiej samej kolejności – ciasto, jabłka oraz orzechy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw do niego ciasto. Ustaw czas na 50 – 55 minut. Jeśli nie chcesz, by orzechy się przypaliły, to na pierwsze 30 minut możesz przykryć ciasto folią aluminiową.


Comments are closed.