Każdy chwali i chce przepis. Piersi z kurczaka w jogurcie – pyszny smak, nie do opisania.

Czasem trzeba coś zmienić w swoim codziennym menu, aby w kuchni nie stało się zbyt nudno.

Jeżeli preferuje się mięso z kurczaka, to ten przepis z pewnością stanie się jednym z ulubionych pomysłów na obiad. Ponadto jest łatwy i szybki w wykonaniu, więc nawet osoba początkująca świetnie da sobie z nim radę.

Niezbędne składniki:

  • 150 gram jogurtu naturalnego,
  • 600 gram piersi z kurczaka,
  • 1 szczypiorek,
  • 5 sporych pieczarek,
  • 3 ziemniaki,
  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • pieprz,
  • sól,
  • łyżka musztardy,
  • czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • trochę sera, może być mozzarella lub cheddar.

Sposób przygotowania:

Na umytych i osuszonych piersiach z kurczaka należy stworzyć z jednej strony wzór siatki, najlepiej do połowy ich głębokości.

 

W miseczce trzeba wymieszać przyprawy, musztardę, zmiażdżony czosnek, oliwę i jogurt.

 

Powstałą marynatą dokładnie obtacza się mięso.

 

Na desce kroi się ziemniaki, grzyby oraz cebulkę. Następnie wykłada się je na blachę do pieczenia i doprawia.

 

Na wierzchu należy ułożyć piersi z kurczaka. Całość trzeba piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia warto posypać danie startym serem i piec tak długo, aż się rozpuści.

Dzięki temu smak stanie się jeszcze lepszy.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!