You might also like
Czy to wieś czy miasto, śliwki są zawsze i wszędzie mile widziane. Owoc ten charakteryzuje się wieloma dobroczynnymi właściwościami, warto zwrócić uwagę, że zachowuje on swoje zalety również po przetworzeniu. Propozycja na zimowe wieczory? Domowe kandyzowane śliwki.
W pierwszej kolejności należy owoce dokładnie umyć, a następnie usunąć pestki. Następną czynnością będzie zagotowanie wody z cukrem, gdy zacznie syrop wrzeć należy obrane śliwki włożyć do wrzątku. Gotować owoce na najmniejszym ogniu przez 30 minut.

Śliwki należy po upływie tego czasu wyjąć, doskonale sprawdzi się do tej czynności łyżka cedzakowa. Gotujący się syrop należy pozostawić na ogniu do zgęstnienia. Mieszanie jest bardzo ważną czynnością, gdy osiągniemy pożądaną konsystencję syrop należy wyłączyć, zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.

Do chłodnego syropu wkładamy ponownie śliwki, na niewielkim ogniu całość należy podgrzać. Owoce przekładamy do durszlaka. Proces ten wykonujemy kilka, a nawet kilkanaście razy, do momentu aż śliwki będą miękkie i błyszczące. Ważne, przed ostatnim moczeniem owoców, do syropu należy dodać kwasek cytrynowy.

Comments are closed.