Tylko z tego przepisu – Aromatyczne klopsiki do zupy – robię więcej i mrożę. Soczyste, delikatne, nie rozpadają się.

Jeśli chcesz urozmaicić ulubioną zupę, wypróbuj przepis na soczyste klopsiki!

Najlepiej sprawdzi się do tego celu mięso mięso wołowe, w porównaniu do drobiowego lub wieprzowiny, gdyż nie rozpada się podczas gotowania i wzbogaca smak bulionu o dodatkowe aromaty.

W przepisie znajduje się cebula w proszku, ale jeśli takiej nie posiadasz, równie dobrze poradzi sobie bardzo drobno pokrojona świeża cebula. Dzięki dodaniu do mięsa kaszy manny lub bułki tartej, klopsiki będą delikatniejsze.

Co więcej, takie mięsne kulki możesz podawać zaraz po przygotowaniu albo zamrozić i skorzystać z nich później. Jest to świetny patent dla osób zabieganych.

Składniki:

  • 450g mielonej wołowiny
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 2 łyżeczki natki pietruszki

Przygotowywanie klopsików zacznij od wymieszania mięsa z bułką tartą. Następnie ubij jajko, dodaj je do mięsa i połącz całość. Dopraw mięso pietruszką, solą, pieprzem i dodaj cebulę.

Mieszaj, dopóki mięsna masa nie stanie się gładka, a później uformuj małe kuleczki. Najłatwiej wykonasz to zadanie z rękami zwilżonymi w wodzie. Ulepione klopsiki możesz od razu wrzucić do zupy albo zamrozić na przyszły obiad.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!