You might also like
Klopsiki to ulubione danie z dzieciństwa. Podawano je z ziemniakami i świeżym koperkiem. To właśnie moja mama przekazała mi ten przepis. Sekretem wspaniałych klopsików jest nieużywanie jajek i dobrze wyważona ilość chleba i mięsa. Te klopsiki były smażone w piekarniku przez moją mamę.

Pokrój chleb na kawałki, namocz je w mleku lub wodzie, a następnie wysusz w piekarniku przez kilka minut, aby powstała bułka. Pamiętaj, aby zmielić mięso w robocie kuchennym.

Wymieszaj bułkę tartą z mięsem. Następnie dodaj resztę składników do mięsa. Aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj 2 łyżki bułki tartej.

Mięso doprawić solą do smaku. Przyprawione mięso powinno być dobrze uformowane. Niewielką porcję mięsa uformować w klopsik za pomocą rąk. Najlepiej użyć wody do zwilżenia rąk. Klopsiki należy ugotować na grubość 1,5 cm.

Klopsiki można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Te klopsiki są również świetne z sosem. Możesz użyć sosu pomidorowego, grzybowego lub sosu z pieczeni. Wszystko zależy od tego, co wolisz.

Przygotowanie klopsików z sosem jest bardzo proste. Wystarczy podsmażyć klopsiki na patelni, a następnie przełożyć je do sosu. Sos będzie się gotował jeszcze przez kilka minut. Danie to możesz podać z ugotowanymi ziemniakami i ryżem lub kaszą gryczaną, jęczmienną lub świeżym koperkiem.

Comments are closed.