Wyjątkowy koreański przepis na cukinię z marchewką oraz czerwoną papryką

Wyjątkowy koreański przepis na cukinię z marchewką oraz czerwoną papryką

Jest to koreański przepis, który pozwala na przygotowanie fantastycznej cukinii z dodatkami, którą można przechowywać w słoikach. W związku z tym niesamowitym smakiem cukinii można cieszyć się nie tylko zaraz po jej zrobieniu, ale także na przykład w okresie zimowym, czy też w mroźne dni. Cukinia przygotowana w ten sposób zachwyca smakiem i aromatem, a także doskonale sprawdza się na przykład podczas rodzinnego obiadu jako dodatek do głównego dania.

 

Aby przygotować danie z cukinii należy przygotować następujące składniki:

  • trzy całe marchewki,
  • 3 całe papryki,
  • 1 cały czosnek,
  • 1,5 kg cukinii,
  • pół pęczka bazylii,
  • jedną małą łyżeczkę pierwszą mielonego,
  • 1 ostra papryka,
  • szczypta soli,
  • odrobina kolendry,
  • jedna łyżka stołowa cukru,
  • 4 łyżki stołowe octu,
  • 80 ml oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy umyć cukinię i cienko zetrzeć na tarce. Następnie umyte i oczyszczone marchewki również należy zetrzeć również na tarce. Paprykę należy pokroić w cienkie plasterki i włożyć wszystkie warzywa do jednej miski, a następnie należy przysypać je cukrem.

 

Po chwili należy dodać do miski odrobinę soli, kolendrę oraz mielony pieprz. Co więcej do smaku można dodać również odrobinę octu i ostrą paprykę. Na koniec do miski dodajemy obrany i zmiażdżony wcześniej czosnek.

 

W kolejnym kroku należy rozgrzać olej roślinny na patelni i polać nim warzywa w misce. Gdy to zrobimy wszystko należy dokładnie wymieszać i pozostawić do za marynowania na około 3 godziny.

 

Wówczas warzywa powinny wydzielić sok. Następnie należy ciasno wcisnąć warzywa do słoików i zalać je sokiem, który pozostał w misce po wyciągnięciu z tartych warzyw. Słoiki należy dokładnie zakręcić i włożyć do garnka. Wolną przestrzeń w garnku należy zalać zimną wodą i zagotować.

 

Od momentu wrzenia wody słoiki powinni znajdować się w garnku przez około 20 minut. Po wyjęciu słoików z garnka należy odwrócić je do góry nogami i owinąć ścierką.

 

Słoiki powinny ostygnąć stopniowo, a po całkowitym ostygnięciu należy przechowywać je w zimnym i najlepiej ciemnym miejscu.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!