Zaskoczę Cie tym przepisem: tak dobrego ciasta jeszcze nie jedliście: Soczyste plastry cukinii w specjalnym cieście.

Każdy doskonale wie o tym, że zdrowe jedzenie jest bardzo ważne.

Jak zalecają lekarze i dietetycy należy codziennie spożywać 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia. Jeżeli chcesz zjeść dobre kotlety, ale bez mięsa, proponuję Ci przepis na kotleciki z cukinii, do których Możesz dodać do nich puree ziemniaczane, ryż albo przyprawić je na ostro.

 

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pieprz czarny (mielony) do smaku
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego.

Przygotowanie:

Umyj cukinię, a następnie pokrój ją na plastry o grubości 0,5 lub 1 cm. Kawałki cukinii, lekko rozbij po obydwu stronach, a potem dodaj pieprzu do smaku.

 

Całość optocz w mące jajka utrzep z solą i mlekiem. A teraz kawałki cukinii wrzuć do ciasta i optocz w tartej bułce.

 

W dalszej kolejności na talerzu ułóż cukinię w panierce i wstaw do lodówki na 10 minut. Dzięki temu panierka nie odpadnie, gdy będziesz smażyć kotlety.

 

Zalecam, aby kotlety podawać z sosem śmietanowo ziołowym. Do śmietany 12 dodaj posiekane, twoje ulubione zioła, szczyptę soli oraz czosnek. Przepis na pyszne kotleciki podaj dalej, udostępniając go rodzinie i znajomym.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!