
1. Obrane oraz umyte ziemniaki ugotuj do miękkości. Najlepiej użyj średniej wielkości ziemniaki.

2. Do miękkości ugotuj pokrojonego kurczaka. Wielkość zależy tylko od Ciebie. Ugotowane wystygnięte mięso zmiel za pomocą maszynki do mięsa.

3. Ugotowane oraz lekko wystudzone ziemniaki zmiel w maszynce lub przeciśnij je przez praskę.

4. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podmaż pokrojona na kosteczkę cebulę. Tak przygotowaną przełóż do miski z zmielonym mięsem, po czym dodaj 4 łyżki bulionu, który otrzymałaś podczas gotującego się mięsa.

5. Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodaj jajka oraz mąkę. Rękoma zacznij zagniatać ciasto. W przypadku gdy ciasto będzie za twarde dodaj żółtko, po czym ponownie całość połącz ze sobą.

6. Z przygotowanej masy ziemniaczanej zacznij robić placuszki, do których na środek połóż przygotowany wcześniej farsz. Połącz ze sobą brzegi i uformuj kotlecika.

7. Na rozgrzanym oleju smaż kotlety na zloty kolor przez kilka minut.

Comments are closed.