Kotleciki ziemniaczane wg przepisu mojej babci. Zakochasz się w nich od pierwszego spróbowania

Ten przepis mam od pewnej wspaniałej gospodyni, która jest nie tylko doskonała kucharką, ale także dobrą osobą. Dzięki niej moja książka kucharska, została wzbogacona o wiele receptur!

 

 

Kotleciki ziemniaczane, to jeden z moich najulubieńszych przepisów. Nie ma w nich ani odrobiny mięsa, ale poza ziemniakami znajdziemy w nich także ser i cebulkę.

Nie bez znaczenia jest fakt, że do ich przygotowania nadają się niedojedzone tłuczone ziemniaczki z wczorajszego obiadu. To bardzo ekonomiczne!

 

Skład ziemniaczanych kotlecików:

  •  6-7 niewielkich ziemniaków
  •  70 g żółtego sera, koniecznie twardego
  •  1 jajo kurze
  •  1 średnia cebula
  •  bułka tarta do obtoczenia kotlecików
  •  odrobina soli
  •  20 g masła 82%
  •  olej roślinny do smażenia

 

Jak zrobić kotleciki ziemniaczane?

Ziemniaki obierz, ugotuj i wystudź lub użyj tych, które zostały z poprzedniego dnia. Zimne przepuść jeden raz przez maszynkę do mięsa. Następnie pokrój w drobną kostkę cebulkę.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!