Z jogurtu, odrobiny mąki i dwóch jajek można zrobić pyszny deser.

To delikatne, kruche ciasto zrobione jest z mąki, dwóch jajek i jogurtu. Dzięki swojemu pysznemu smakowi zadowoli wielu smakoszy.

Nie trzeba być wielkim kucharzem, aby przygotować słodkie wypieki. Każdy może je zrobić i zadowolić swoich gości.

 

Składniki:

  • Proszek do pieczenia – 1 opakowanie
  • 70 ml masła roztopionego
  • 70g cukru pudru
  • Sól – szczypta
  • 200 g mąki pszennej dag
  • Skórka z cytryny lub lwa
  • 2 żółtka

Składniki na nadzienie:

  • 400 g jogurtu waniliowego
  • 2 białka jaj
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru

Jak przygotować:

Dwa żółtka wymieszaj w misce z cukrem.

 

Następnie dodaj do miski roztopione masło i ponownie wymieszaj składniki.

 

Gdy wszystko jest już dobrze połączone, dodaj do miski mąkę i proszek do pieczenia.

 

Połącz wszystkie składniki, aż uzyskasz gładkie ciasto. Po uzyskaniu gładkiego ciasta, pokrój je na dwie części, zawiń folią cling i zamroź przez 30 minut.

 

Po 30 minutach wyjmij ciasto z folii i wyłóż je papierem do pieczenia. W przygotowanej formie umieść górną połowę ciasta. Teraz przygotuj krem. W misce wymieszaj pianę z białek. Dodaj cukier, aby uzyskać sztywną pianę.

 

Do miski dodaj jogurt waniliowy. Następnie wmieszaj 50g mąki. Na koniec połącz składniki z białkami. Masę rozprowadzić w przygotowanej patelni, a następnie przykryć kremem pozostałą startą połowę ciasta.

 

Po przykryciu kremem, piecz ciasto w temperaturze 180°C przez 30 minut. Ciesz się swoim ciastem!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!