Przepis na leniwą sałatkę – przygotuj lepiej więcej słoików – Zasmakuje absolutnie każdemu.

Jeśli zimą brakuje Ci ciepłych kolorów i tęsknisz za latem, ta sałatka idealnie sprawdzi się na Twoim stole.

Nie tylko dobrze się prezentuje, ale jednocześnie jest przepyszna. Uważaj, aby domowe łakomczuchy nie zjadły wszystkiego, zanim sama nie spróbujesz!

Potrzebne składniki:

  • marchew: 800 g
  • cebula: 500 g
  • papryka: 1 kg
  • pomidory: 1 kg
  • kapusta: 1,2 kg

Składniki na jeden słoik (0,5 l):

  • pieprz czarny: 5 ziarenek
  • olej roślinny: 1 łyżka
  • sól: 1 łyżeczka
  • cukier: 1 łyżka
  • ocet: 0,5 łyżki
  • gorąca woda: 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Ziarka pieprzu włóż do słoika. Obraną marchewkę zetrzyj na tarkę tak, aby przypominała cienki makaron lub słupki (po koreańsku). Cebulę obierz i pokój w pierścienie.

Paprykę pokrój w paski, wcześniej usuwając z niej nasiona. Kapustę poszatkuj, a pomidory pokrój w ćwiartki. Następnie warzywa umieść warstwami w słoiku. Po kolei połóż i ugnieć: marchewkę, cebulę, paprykę, kapustę i pomidory.

Przygotuj marynatę. Do miski dodaj sól, cukier, wlej wodę i ocet. Całość wymieszaj. Do słoika wlej olej roślinny i marynatę. Następnie dobrze zakręć i przenieś do garnka.

Umieszczone w garnku słoiki zalej wodą i zacznij gotować. Po 20 minutach słoiki z sałatką wyjmij, przykryj kocem lub ręcznikiem i połóż dnem do góry do wystygnięcia. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!