Majonezy, które spotykamy w sklepach, zawierają sztuczne barwniki, konserwanty i mają wysokie ceny. Przejście na majonez w zdrowszej wersji nie będzie zawierać żadnych konserwantów, jajek, octu a będzie równie pyszny. Do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Sprawdzi się np. do różnego rodzaju smażonych dań, kanapek, sałatek.

Pierwszą wersją zdrowego majonezu jest przygotowanie go z następujących składników:
Przygotowanie
Przygotowywanie majonezu zaczynamy od wymieszania w misce mleka z olejem. Mieszać blenderem, mikser trzeba trzymać na dnie pojemnika przez kilka sekund. Następnie dodać sok z cytryny, sól, musztardę oraz cukier. Wszystko trzeba wymieszać, aż sos uzyska gęstą konsystencję.

Do masy można dodać pietruszkę suszoną lub posiekaną. Gotowy sos, trzeba przełożyć do szklanego, suchego i czystego pojemnika przechowując w lodówce. Gotowe, majonez można dodawać do swoich ulubionych dań. Sprawdzenia daty ważności mleka ma kluczowe znaczenie. Od tego zależy, ile można przechowywać nasz przygotowany majonez. Sos trzeba zużyć przed końcem daty ważności mleka.

Comments are closed.