Domowy majonez – Ekspresowy przepis na zdrowy majonez bez jajek i octu.

Jest to druga wersja zdrowszej wersji majonezu. Sos sporządzony z kwaśnej śmietany jest lekki i sprawdzi się do świątecznej sałatki, mięs, dressingu lub ryb. Większa dietetyczność, w porównaniu do majonezu w sklepach, to jedna z zalet majonezu z kwaśnej śmietany. Oznacza to, że można jeść go w większych ilościach bez obawy o zbyt dużą ilość dodatkowych kalorii.

 

Potrzebne składniki:

  • 1 cebula (mała)
  • 1 łyżka oliwy lub oleju ryżowego / słonecznikowego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (o niskiej zawartości tłuszczu)
  • 1 konserwowy ogórek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka ogórka marynowanego
  • szczypta pieprzu i soli

Przygotowanie

Cebulę i ogórka należy zetrzeć. Umieścić w blenderze razem z resztą składników. Wszystko należy wymieszać na gładką masę. Do użycia od razy po wymieszaniu. Przechowywać w lodówce.

Majonez według trenera

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!