100-letni przepis z Małopolski na pyszny domowy chleb: Zawsze wychodzi idealny.

Wymieszaj mąkę w misce. Dodaj sól do smaku.

 

Ugotuj ziemniaki, aż będą miękkie. Gdy ostygną, obierz je ze skórki i zetrzyj na drobnej tarce. Umieść ziemniaki w dołku zrobionym z mąki. Do ziemniaków włożyć drożdże. Do mieszanki dodać cukier. Pozostawić ziemniaki na 15 minut.

Wymieszaj drożdże z pozostałą mąką. Dodaj olej, cukier i sól. Wmieszać kminek, a następnie zagnieść na ciasto. Wierzch i spód ciasta oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawiamy na co najmniej godzinę. Ciasto należy przełożyć na deskę. Uformujemy go w bochenek.

 

Piec bochenek w piekarniku przez 15 minut. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Posypać mąką. Piec bochenek przez godzinę w piekarniku Piec bochenek przez godzinę w temperaturze 225°C przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejszyć do 190° przez resztę.

Pozostawić chleb do ostygnięcia. Smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!