You might also like
Wymieszaj mąkę w misce. Dodaj sól do smaku.

Ugotuj ziemniaki, aż będą miękkie. Gdy ostygną, obierz je ze skórki i zetrzyj na drobnej tarce. Umieść ziemniaki w dołku zrobionym z mąki. Do ziemniaków włożyć drożdże. Do mieszanki dodać cukier. Pozostawić ziemniaki na 15 minut.
Wymieszaj drożdże z pozostałą mąką. Dodaj olej, cukier i sól. Wmieszać kminek, a następnie zagnieść na ciasto. Wierzch i spód ciasta oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawiamy na co najmniej godzinę. Ciasto należy przełożyć na deskę. Uformujemy go w bochenek.

Piec bochenek w piekarniku przez 15 minut. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Posypać mąką. Piec bochenek przez godzinę w piekarniku Piec bochenek przez godzinę w temperaturze 225°C przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejszyć do 190° przez resztę.
Comments are closed.