Wykorzystaj ten przepis, a będziesz zachwycony – doskonałe pieczone mięso

Wypróbuj nasz przepis na pieczone mięso w aromatycznej marynacie, a z pewnością będziesz siódmym niebie.

 

Składniki:

  • 2 kg boczku,
  • 1, 5 łyżeczki suszonego czosnku lub 5 ząbków świeżego,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • pół opakowania mielonej słodkiej papryki.

Składniki do marynaty:

  • jabłko,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (można także wykorzystać ketchup),
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • łyżka mielonej słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżki cynamonu.

Sposób przygotowania:

Zdejmij lub odkrój skórkę z mięsa. Natnij cały kawałek.

 

W misce połącz sól, pieprz, czosnek i paprykę. Wsyp mieszankę tak, by pokryła powierzchnię mięsa, rozprowadź ją również w nacięciach.

 

Przygotuj również małe nacięcia i umieść w nich ząbki czosnku.

 

Mięso zawiń w folię i wstaw do uprzednio rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około dwie godziny. W tym czasie przyszykuj marynatę.

 

Zetrzyj na tarce umyte jabłko i połącz dokładnie z sosem sojowym, sokiem z cytryny i koncentratem. Pod koniec dosyp jeszcze przypraw: cynamonu, papryki i czosnku i dosłodź całość cukrem.

 

Wyjęte z piekarnika mięso odwiń z folii i posmaruj dokładnie marynatą z każdej strony.  Połóż na grillu i piecz od dziesięciu minut do kwadransa w temperaturze 220 stopni. Gotowe mięso owiń jeszcze folią i pozwól mu odpocząć przez piętnaście minut. Po tym czasie podaj gotową potrawę.

Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!