Miodowe ciasteczka do kawy – Szybkie w przygotowaniu i wszystkim smakują – Przepis.

Wszystkie składniki, oprócz mąki, umieszczamy w niedużym garnku. Na małym ogniu mieszamy wszystko dokładnie do momentu, aż cukier się rozpuści. Uważamy, żeby się nie przypaliło. Gotową masę wylewamy na przygotowaną wcześniej mąkę i wyrabiamy ciasto.

 

Następnie odstawiamy na 2 godziny (nie musi być mocno schłodzone). Po upływie dwóch godzin ciasto rozwałkowujemy na 2-3 mm. grubości, a następnie wycinamy koła o średnicy 3 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni około 7 minut.

 

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: mąkę i cukier waniliowy łączymy z mlekiem i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy, żeby ostygło. Miękkie masło ubijamy, dodając po trochę cukier tak, żeby nie było za słodkie, a następnie stopniowo schłodzoną masę.

 

Wszystko razem łączymy, aż powstanie gęsta, gładka masa, którą następnie smarujemy wcześniej upieczone ciastka. Z czekolady, roztopionej z odrobiną tłuszczu, przygotowujemy polewę i zanurzamy całe ciastka, które na koniec możemy posypać drobno posiekanymi orzechami. Zostawiamy w chłodnym miejscu, aż czekolada stężeje i gotowe!

Smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!