Przekonaj się sama – Oryginalne naleśniki z serem zapiekane w śmietanie – jeszcze nie jadłam tak dobrych.

Jeśli znudziły Ci się już klasyczne naleśniki z serem, albo te na słodko, to koniecznie wypróbuj przepis na naleśniki z serem zapiekane w śmietanie!

 

Ten jakże oryginalny przepis przekona do siebie każdego niejadka i zachwyci niejednego konesera smaku. Przekonaj się sama!  A więc voilà:

 

Ciasto naleśnikowe:

  • mleko – 750 ml,
  • 3 jajka średniej wielkości,
  • mąka pszenna – 300 g,
  • olej do smażenia,
  • półtłusty twaróg – 250 g,
  • homogenizowany serek waniliowy – 400 g,
  • cukier – 1 łyżka,
  • budyń waniliowy bez cukru (proszku) – 1 łyżka,
  • śmietanka kremówka 30% – 150 ml,
  • 1 jajko,
  • cukier – 1 łyżka,
  • budyń waniliowy bez cukru (proszku) – 1 łyżka,
  • maliny (mogą być mrożone) – 400 g,
  • mąką ziemniaczana – 1 czubata łyżeczka,
  • woda – 2 łyżki,
  • cukier wedle uznania (do smaku),
  • cukier puder (do posypania).

 

Sposób przygotowania:

Z mleka, jajek i mąki przygotowujemy gładkie ciasto naleśnikowe. Na rozgrzaną teflonową patelnię wylewamy odrobinę oleju i smażymy pierwszego naleśnika (uwaga! nie dolewamy oleju podczas smażenia kolejnych). Ważne, aby były one cieniutkie.

Teraz masa serowa: twarożek delikatnie rozrabiamy ręcznym blenderem bądź mikserem. W ten sposób uzyskamy kremową konsystencję, bez żadnych grudek. Następnie dodajemy kolejno: serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę budyniu. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

 

Na usmażone naleśniki nakładamy po jednej łyżce masy serowej i formujemy je w ruloniki, które potem przekładamy do żaroodpornego naczynia w taki sposób, aby wszystkie ściśle w nim do siebie przylegały.

 

Składniki na masę śmietanową wykorzystujemy do zrobienia sosu, którym potem zalewamy naleśniki. Najpierw widelcem rozrabiamy jajko, a następnie dodajemy do niego pozostałe składniki, wszystko razem dokładnie mieszając.

 

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (włączamy termoobieg), wkładamy do niego naleśniki i pieczemy przez około 30-35 min, do czasu, gdy śmietanka dokładnie zgęstnieje i delikatnie się zarumieni. Gdy naleśniki są już w piekarniku możemy ,,zabrać się” za sos malinowy.

 

Maliny delikatnie podgrzewamy w rondelku i dodajemy do nich odrobinę cukru do smaku. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mąkę ziemniaczaną z dwiema łyżkami wody i dodajemy do malin. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu.

 

Następnie zdejmujemy z ognia i odkładamy do przestudzenia. Jeśli chcemy uzyskać bardziej gładką konsystencję sosu malinowego, to owoce możemy jeszcze ręcznie zblendować. Zapieczone naleśniki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem z malin. Bon appetit!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!