Przekonaj się sama – Oryginalne naleśniki z serem zapiekane w śmietanie – jeszcze nie jadłam tak dobrych.
Jeśli znudziły Ci się już klasyczne naleśniki z serem, albo te na słodko, to koniecznie wypróbuj przepis na naleśniki z serem zapiekane w śmietanie!
Ten jakże oryginalny przepis przekona do siebie każdego niejadka i zachwyci niejednego konesera smaku. Przekonaj się sama! A więc voilà:
Ciasto naleśnikowe:
- mleko – 750 ml,
- 3 jajka średniej wielkości,
- mąka pszenna – 300 g,
- olej do smażenia,
- półtłusty twaróg – 250 g,
- homogenizowany serek waniliowy – 400 g,
- cukier – 1 łyżka,
- budyń waniliowy bez cukru (proszku) – 1 łyżka,
- śmietanka kremówka 30% – 150 ml,
- 1 jajko,
- cukier – 1 łyżka,
- budyń waniliowy bez cukru (proszku) – 1 łyżka,
- maliny (mogą być mrożone) – 400 g,
- mąką ziemniaczana – 1 czubata łyżeczka,
- woda – 2 łyżki,
- cukier wedle uznania (do smaku),
- cukier puder (do posypania).
Sposób przygotowania:
Z mleka, jajek i mąki przygotowujemy gładkie ciasto naleśnikowe. Na rozgrzaną teflonową patelnię wylewamy odrobinę oleju i smażymy pierwszego naleśnika (uwaga! nie dolewamy oleju podczas smażenia kolejnych). Ważne, aby były one cieniutkie.

Teraz masa serowa: twarożek delikatnie rozrabiamy ręcznym blenderem bądź mikserem. W ten sposób uzyskamy kremową konsystencję, bez żadnych grudek. Następnie dodajemy kolejno: serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę budyniu. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Na usmażone naleśniki nakładamy po jednej łyżce masy serowej i formujemy je w ruloniki, które potem przekładamy do żaroodpornego naczynia w taki sposób, aby wszystkie ściśle w nim do siebie przylegały.
Składniki na masę śmietanową wykorzystujemy do zrobienia sosu, którym potem zalewamy naleśniki. Najpierw widelcem rozrabiamy jajko, a następnie dodajemy do niego pozostałe składniki, wszystko razem dokładnie mieszając.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (włączamy termoobieg), wkładamy do niego naleśniki i pieczemy przez około 30-35 min, do czasu, gdy śmietanka dokładnie zgęstnieje i delikatnie się zarumieni. Gdy naleśniki są już w piekarniku możemy ,,zabrać się” za sos malinowy.
Maliny delikatnie podgrzewamy w rondelku i dodajemy do nich odrobinę cukru do smaku. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mąkę ziemniaczaną z dwiema łyżkami wody i dodajemy do malin. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu.
Comments are closed.