Naleśniki z ziemniaków – Nowoczesny sposób na tradycyjne danie. Przepis.

Pyszne, puszyste naleśniki ziemniaczane – przyrządzone na obiad na pewno zaskoczą wszystkich domowników. Wypróbuj ten przepis i spróbuj czegoś nowego w kuchni!

Potrzebujesz:

  • 400 ml kefiru/ jogurtu/ maślanki
  • 550 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 500 g wcześniej ugotowanych ziemniaków
  • 50 ml mleka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki dowolnego oleju
  • masło (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

W misce przygotuj ciasto z mąki, kefiru, mleka, soli, sody i oleju. Masa po zagnieceniu powinna być miękka i elastyczna. Odstaw na pół godziny pod przykryciem. W tym czasie podsmaż cebulę na złoty kolor i rozgnieć tłuczkiem ugotowane wcześniej ziemniaki.

Połącz wszystkie składniki razem i z tak przygotowanego ciasta formuj kulki – powinny być takie, aby po rozwałkowaniu na rozmiar patelni miały grubość około 1 cm. Naleśniki należy smażyć na suchej patelni, z dwóch stron  po około 3 minuty (jedną pod przykryciem).

Można je podawać posmarowane masłem, bądź z przygotowanym sosem – świetnie pasuje do nich grzybowy lub pieczarkowy. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!