You might also like
Cukinia to wyjątkowo uniwersalne warzywo. Możemy je przygotować na mnóstwo sposobów, a jedynym ograniczeniem jest tak naprawdę nasza wyobraźnia. Nadaje się ona do smażenia, duszenia, pieczenia, można z niej zrobić dżem czy też keczup.

Dzisiejszy przepis na smażoną cukinię z dressingiem orzechowo-czosnkowym jest nie dość, że bardzo niespotykany, to jeszcze samo danie jest sycące i świetnie zastąpi mięso w daniu.
Cukinię myjemy i obieramy, usuwamy nasiona jeśli są dużej wielkości. Jeśli cukinia jest młoda, to nie wymaga obierania ani usuwania nasion. Następnie kroimy cukinię w dowolny kształt – ważne, żeby kawałki nie były zbyt drobne.

Rozgrzewamy olej na dużej patelni i wrzucamy wcześniej pokrojoną cukinię. Smażymy na wolnym ogniu, aż uzyskamy złoty kolor, często zerkając, żeby uniknąć przypalenia.
Gotowe warzywa wrzucamy do miski. Następnie przeciskamy obrany czosnek przez praskę, natkę pietruszki myjemy i niedbale siekamy, a orzechy należy zmiażdżyć. Wszystkie składniki mieszamy, solimy według uznania i skrapiamy delikatnie olejem.

Comments are closed.